Zacheus

Waaruit bestaat zo’n traject?

Ja, waaraan kan ik me verwachten?

Het traject duurt een gans jaar (feitelijk een 8-tal maanden als we de vakantieperiodes aftrekken). Het bestaat uit 2 delen : het kompas (ongeveer 4 maanden) en de passer (ongeveer 4 maanden).
Niet beginnen panikeren.
Wees gerust, er is nog een leven naast het Zacheüstraject.

Het Zacheüstraject is geen hogeschool vorming in de sociale leer van de Kerk. Het is een heel eenvoudig en praktisch gericht traject. Daartoe worden meerdere elementen samengebracht :

  • Er zijn vooreerst de onderrichten, bedoeld om de voornaamste thema’s van de sociale leer te leren ontdekken. Elke maand wordt één onderricht gegeven. Dit duurt ongeveer één uur.
  •  Daarnaast zijn er de persoonlijke oefeningen gekoppeld aan elk thema, die dienen om het thema tot ons te laten spreken en in te zien hoe we dit in de praktijk kunnen brengen. Belangrijk, maar niet altijd gemakkelijk. Elke dag proberen we een kleine oefening te doen die ons een ander facet toont van het onderricht. Het zijn heel concrete oefeningen.
  • De tijd om te delen. Elke 2 weken komen de deelnemers samen in kleine groepen om hun ervaringen te delen met elkaar en elkaar te bemoedigen als het wat moeilijker was.
    Het helpt om te zien hoe elk de oefeningen beleefde, hoe een ander een probleem oploste, dat men ontdekt heeft. Dit gebeurt in kleine groepjes van 6 tot 8 personen. Men staat er dus niet alleen voor.
  • Momenten om samen te zijn. Het traject heeft ook tot doel om een gevoel van gemeenschap te creëren onder de deelnemers. De praktische organisatie kan met een maaltijd zijn, een avondbijeenkomst of zelfs een weekend. Het doel is wederom om een aantal zaken in de praktijk om te zetten bij deze samenkomsten. Dit wordt samen geconcretiseerd.

Lees verder: “Het traject inhoudelijk: “