Het Zacheüstraject: Waaruit bestaat zo’n traject?

Ja, waaraan kan ik me verwachten?

Het traject loopt over een 8-tal maanden. Het bestaat uit 2 delen : “Het Kompas” (ongeveer 4 maanden) en “De Passer” (ongeveer 4 maanden).

Het Zacheüstraject is geen intellectuele vorming over de Sociale Leer van de Kerk. Het is een heel eenvoudig en praktisch gericht traject. Daartoe worden meerdere elementen samengebracht :

  • Er zijn vooreerst de onderrichten, bedoeld om de voornaamste thema’s van de Sociale Leer te leren ontdekken. Elke maand wordt één onderricht gegeven. Dit duurt ongeveer 50 minuten.
  •  Daarnaast zijn er de persoonlijke oefeningen, die dienen om het thema tot ons te laten spreken en in te zien hoe we dit in de praktijk kunnen brengen: belangrijk en soms heel verassend. Om de 2 dagen proberen we een praktische oefening te doen die ons confronteert met een ander facet van het onderricht.
  • Tijd om te delen. Elke 2 weken komen de deelnemers samen in kleine groepen om hun ervaringen te delen met elkaar en om elkaar te bemoedigen.
    Het is verrijkend als we van elkaar horen hoe ieder met een oefening omgaat, hoe een ander een probleem oplost. Dit gebeurt in kleine groepjes van 6 tot 8 personen. We staan er dus niet alleen voor.
  • Ontmoetingsmomenten. Het traject heeft ook tot doel om een gevoel van verbondenheid te scheppen onder de deelnemers. Dit kan aan de hand van een maaltijd of een gezellige avond. Zulk een moment wordt samen georganiseerd.

Lees verder: Ik ben geïntereseerd – Wat nu?